Türkiye Diri Fay Haritası (Mta), Fay Nedir?

fay hattı nereden geçiyor

Türkiye Diri Fay Haritası (Mta), Fay Nedir?

Hemen paylaşın

Ülke olarak yaşanan deprem afeti nedeniyle derin bir yasa boğulduk. Elimizden gelen maddi manevi destekler yaraları bir nebze hafifletirken aslında yaşananları tarif etmek çok zor. Diğer yandan birçoğumuz; nerelerde fay hattı bulunduğunu eş deyişle güvende olup olmadığını araştırmakta.

İş bu yazımızda kısa kısa bilgiler verip, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı çalışmadan bahsedeceğiz.

Fay nedir?

Esasen faylanma durumunun temelinde kıta hareketleri bulunmakta. Levhalar (kıta-anakara) basit tabirle; birbiri ile temas halinde ve sürekli hareket ettiğinden, bu temasları sırasında ya biri diğerinin üzerine çıkar ya biri diğerinin altına dalar yada birlikte yükselirler. Örnek vermek gerekirse dağların oluşumu bu şekildedir. Kıtaların temas ettiği sınırlar(levha sınırları) ise kabaca fay sınırlarını temsil eder denebilir. Nitekim Arap levhasının Anadolu levhasını itmesi sonucu son depremin oluştuğu söylenmekte.

Diri Fay Nedir?

Diri fayı, geçmişte deprem oluşturmuş tüm faylara verilen isim olarak nitelendirebiliriz. Mta’nın son diri fay haritasında kırmızı kısımların deprem üretme riski en yüksek ve genç fay olan halosen faylarını ifade ettiğini görüyoruz. Sarı renkli çizgiler ise, büyük depremler sonucu oluşan yüzey kırıklarını ifade etmekte.

Haritaya Geçmeden Önce

Değerli okurlarımız, sizleri teknik bilgilerle sıkmadan kısa bilgiler vermeye çalıştık. Ancak haritaya geçmeden önce birkaç satırlık kişisel görüşümüzü de eklemek isteriz.

Ülkemizin genç oluşumlu aktif tektonik bir sahada bulunmaktadır. Bu sebeple irili ufaklı birçok depremin olduğu ve uzunca bir süre de olacağı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple zeminin özelliğine uygun iyileştirme yöntemlerini kullanmalı, sıvılaşma riski bulunan gevşek ve suya doygun zeminlere inşaat yapmamalı, belki de uygun mühendislik yöntemleri ile ahşap, çelik gibi yapılara da bir şans vermeliyiz.

Özetle deprem bilinçli insanlar olarak dirençli yapıları uygun zeminlere inşa etmeliyiz.

Mta Diri Fay Haritası

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı interaktif fay haritasına aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx

Author: ihaleuzmani