
Mimarlık ve Mühendislik Diploma Bedeli (2023)
Hemen paylaşın25.01.2023 tarih 32084 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Kamu İhale Tebliği ile Kamu İhale Kanunu 62.maddesinin 1/h bendinde belirtilen Mühendislik Ve Mimarlık yıllık diploma bedeli güncellenmiştir. Geçtiğimiz yıla kıyasla diploma bedeli hesabında neredeyse %100 lük bir artış gözlendi.
Mimarlık ve Mühendislik Diploma İş Bitirme Tutarı
1/2/2023 tarihinden itibaren;
Mühendis veya mimarların benzer iş deneyimi olarak kullanabileceği yıllık diploma bedeli 1.597.917,00 TL olarak güncellendi.
Bknz. Mühendislik Ve Mimarlık Diploma Bedeli (2022)
Bunun anlamı şudur; iş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarlar, 01/02/2023 tarihinden itibaren diplomalarını, mezuniyet tarihlerini baz alarak her yıl için 1.597.917,00 TL olarak hesaplayabilir ve iş bitirme yerine ihalelerde kullanabilirler. Yıllık bazdaki tutara göre aylık veya günlük bazlı tutarlar da diploma hesabına dahil edilebilmektedir.
Ayrıca hesaplanan diploma değeri, mühendis ve/veya mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu şirketler tarafından da kullanılabilir.
Diplomanın İş Deneyimi Olarak Kullanılma Süresi
Diplomanın iş deneyimi yerine kullanılmasının maksimum süresi 15 yıldır. Bu sürenin maksimum süre olarak belirlenmesindeki esas amaç; mesleği haricinde farklı alanlardan çalışmış kişilerin, sadece diplomalarını kullanarak büyük çaplı işlere girmesinin engellenmesidir. Böylece oluşabilecek mağduriyetlerin de önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Süre hesabını daha iyi kavramak için 2 basit örnek verelim.
1- İş Deneyiminin Olmaması Durumu
Mezuniyetiniz üzerinden 16 yıl geçti. Fakat diplomanızın haricinde herhangi bir iş deneyiminiz yok sadece diplomanız var.
O halde; diploma tarihinizi maksimum 15 yıl olarak hesaplamalısınız.
Örnek: 16 yıllık inşaat mühendisisiniz ve mesleğiniz ile ilgili herhangi bir şantiyede çalışmadınız. Bu halde diploma tutarınızı 15 yıl üzerinden hesaplamalısınız. Yani 15 yıl * 1.597.917,00 TL olarak.
2- İş Deneyiminin Olması Durumu
Mezuniyetiniz üzerinden 16 yıl geçti ve diplomanız haricinde iş deneyiminiz varsa diploma tutarınızın tamamını iş deneyim yerine kullanabilirsiniz.
Örnek: 20 yıl 10 ay 22 günlük bir inşaat mühendisisiniz ve şantiyelerde çalışarak iş denetleme belgesi aldınız. Yada yüklenici olarak ihaleli bir iş aldınız ve işi tamamlayıp iş bitirme belgenizi aldınız. İhale mevzuatında bu belgelerin genel adı iş deneyim belgesidir.
Örneğimizdeki diploma bedeli hesabı 20 yıl 10 ay 22 gün üzerinden yapılmalıdır. Mühendislik ve/veya mimarlık diploma bedeli hesabında; yıllık belirtilen rakamı ay ve günlere bölüp hesabınızı yapabilir, yada internette hazır modüller üzerinden bunu hesaplayabilirsiniz.
İş deneyim belgesinin nasıl hesaplanacağına dair detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.