Mimarlık ve Mühendislik Diploma Bedeli (2023)

mimarlık ve mühendislik diploma iş bitirme 2023

Mimarlık ve Mühendislik Diploma Bedeli (2023)

Hemen paylaşın

25.01.2023 tarih 32084 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Kamu İhale Tebliği ile Kamu İhale Kanunu 62.maddesinin 1/h bendinde belirtilen Mühendislik Ve Mimarlık yıllık diploma bedeli güncellenmiştir. Geçtiğimiz yıla kıyasla diploma bedeli hesabında neredeyse %100 lük bir artış gözlendi. 

Mimarlık ve Mühendislik Diploma İş Bitirme Tutarı

1/2/2023 tarihinden itibaren;

Mühendis veya mimarların benzer iş deneyimi olarak kullanabileceği yıllık diploma bedeli 1.597.917,00 TL olarak güncellendi.

Bknz. Mühendislik Ve Mimarlık Diploma Bedeli (2022)

Bunun anlamı şudur; iş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarlar, 01/02/2023 tarihinden itibaren diplomalarını, mezuniyet tarihlerini baz alarak her yıl için 1.597.917,00 TL olarak hesaplayabilir ve iş bitirme yerine ihalelerde kullanabilirler. Yıllık bazdaki tutara göre aylık veya günlük bazlı tutarlar da diploma hesabına dahil edilebilmektedir.

Ayrıca hesaplanan diploma değeri, mühendis ve/veya mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu şirketler tarafından da kullanılabilir. 

 

Diplomanın İş Deneyimi Olarak Kullanılma Süresi

Diplomanın iş deneyimi yerine kullanılmasının maksimum süresi 15 yıldır. Bu sürenin maksimum süre olarak belirlenmesindeki esas amaç; mesleği haricinde farklı alanlardan çalışmış kişilerin, sadece diplomalarını kullanarak büyük çaplı işlere girmesinin engellenmesidir. Böylece oluşabilecek mağduriyetlerin de önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Süre hesabını daha iyi kavramak için 2 basit örnek verelim.

 

1- İş Deneyiminin Olmaması Durumu

Mezuniyetiniz üzerinden 16 yıl geçti. Fakat diplomanızın haricinde herhangi bir iş deneyiminiz yok sadece diplomanız var.

O halde; diploma tarihinizi maksimum 15 yıl olarak hesaplamalısınız.

Örnek: 16 yıllık inşaat mühendisisiniz ve mesleğiniz ile ilgili herhangi bir şantiyede çalışmadınız. Bu halde diploma tutarınızı 15 yıl üzerinden hesaplamalısınız. Yani 15 yıl * 1.597.917,00 TL olarak.

 

2- İş Deneyiminin Olması Durumu

Mezuniyetiniz üzerinden 16 yıl geçti ve diplomanız haricinde iş deneyiminiz varsa diploma tutarınızın tamamını iş deneyim yerine kullanabilirsiniz.

Örnek: 20 yıl 10 ay 22 günlük bir inşaat mühendisisiniz ve  şantiyelerde çalışarak iş denetleme belgesi aldınız. Yada yüklenici olarak ihaleli bir iş aldınız ve işi tamamlayıp iş bitirme belgenizi aldınız. İhale mevzuatında bu belgelerin genel adı iş deneyim belgesidir.

Örneğimizdeki diploma bedeli hesabı 20 yıl 10 ay 22 gün üzerinden yapılmalıdır. Mühendislik ve/veya mimarlık diploma bedeli hesabında; yıllık belirtilen rakamı ay ve günlere bölüp hesabınızı yapabilir, yada internette hazır modüller üzerinden bunu hesaplayabilirsiniz.

İş deneyim belgesinin nasıl hesaplanacağına dair detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


İhale Akademi Eğitimleri (Online)


1) Kamu İhale , E-Teklif, Metraj ve Yaklaşık Maliyet Kursu

 

Kamu İhale Eğitimi, E-teklif, Metraj ve Yaklaşık Maliyet Kursu(Tanıtım)

Kursumuzda gerçek bir proje üzerinden uygulamalı; ihale dosyası inceleme, ayrıntılı metraj çıkarma, yaklaşık maliyet tespiti ve/veya ihalelere teklif hazırlama gibi konuları öğrenebilirsiniz. Ayrıca Kamu İhale Mevzuatı hakkında baştan sona detaylı bilgiler edinip yetkinliğinizi arttırabilirsiniz.

 ⇒Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın


2) Yapım İhaleleri Sözleşme Uygulamaları Eğitimi

Hakediş, Fiyat Farkı ve Mukayeseli Maliyet Eğitimi(online kurs-tanıtımı)

Kursumuzda Gerçek bir proje üzerinden uygulamalı olarak; yapım ihalelerinde sözleşme ve sonrasında karşınıza çıkabilecek hakediş, fiyat farkı, revize birim fiyat, iş programı, mukayeseli maliyet vb.tüm konular anlatılmakta.

⇒Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın


3) Yeni Birim Fiyat Tesbiti ve Uygulamaları Eğitimi

Yapım İhalelerinde Yeni Birim Fiyat Tespiti ve Uygulamaları (Online kurs)

Kursumuzda uygulamalı olarak ; yapım İşlerinde Sözleşme ve/veya İhale Kapsamında Fiyatı Bulunmayan İş Kalemlerine ait;  Yeni Birim Fiyat Analizi , Özel ve Paçal Birim Fiyat Analizi oluşturmayı, oluşturulan bu analizlerin fiyatlarını tespit etmeyi, mevzuat ve/veya kurum/yargı kararları doğrultusunda öğrenebilirsiniz.

⇒ Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın


4) Yeni!  Şikayet ve İtirazen Şikayet Mevzuatı Eğitimi

İhalelerde Şikayet ve İtirazen Şikayet Mevzuatı Eğitimi

Kursumuzda İhalelerde dava öncesi zorunlu idari başvuru yollarından olan; şikayet ve/veya itirazen şikayet başvurularının usul ve esasları anlatılmaktadır. 

⇒ Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın


İhale Akademi olarak ülkemizin gelişmesi ve rekabet eşitliğinin sağlanması amacıyla, eğitimlerimizi olabilecek en düşük fiyattan sizlere sunuyor, faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Author: ihaleuzmani

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir