İhalenin İptali Kararlarında KİK’e Gitme Zorunluluğu var mı?
Bildiğiniz üzere, ihale hukukunda idare mahkemelerinde dava açmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yolları bulunmaktadır. Bunlar; idareye şikayet ve Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayettir.
Bu başvuru yolları tüketilmeden dava açılması mümkün olmamakla birlikte, bazı durumlarda doğrudan yani KİK’e gitmeden dava açılabilmektedir. Gelin hep beraber inceleyelim.
İhalenin Karara Bağlanması ve Onaylanması
Öncelikle bir ihalenin karara bağlanması ve onaylanması aşamaları 4734 sayılı Kanun’un 40.maddesinde belirtilmektedir. Buna göre;
- Kanunun 37 ve 38. maddelerine göre, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi sunan istekliye ihale verilir.
- İhale komisyonunun gerekçeli kararını belirleyip ihale yetkilisinin onayına sunar.
- Kararlarda, isteklilerin adı/ticaret unvanı, teklif ettikleri bedeller, ihale tarihi gibi bilgiler yer alır.
- Karar metninde; hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle ihale yapıldığı veya ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.
- İhale yetkilisi, komisyon karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirterek ihaleyi iptal eder.
- İhale; kararın onaylanması hâlinde geçerli, iptal edilmesi hâlinde ise hükümsüz hale gelir.
İhalelerde Hak Arama Yolları
Bu hususta zorunlu idari başvuru yolları ilk olarak; Şikayet ve itirazen şikayettir. İhale ilanı ile sözleşmenin imzalanması arasındaki tüm iş ve işlemler şikayet ve itiraza konu olabilir. Bu başvuruların dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idarî başvuru yolları olduğu da önemle vurgulamak gerekir. Ancak iptal ile ilgili bazı hususlarda durum böyle değildir.
İhalenin İptali Kararlarında KİK’e Gitme Zorunluluğu var mı?
Bu husus bazen karıştırılmakta olsa da, esasen karıştırılacak bir husus yoktur. İdarenin kendiliğinden yani herhangi bir başvuru olmaksızın alacağı iptal kararlarında doğrudan idari dava açılabilmektedir.
İlgili mevzuat hükümleri
4734 sayılı Kanun madde 56/1; “…İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir…”,
İYBHY ‘in madde 14/1; “…şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir…”
İYBHT’in madde 8/3;“…Herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu olmaksızın idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulamayacağından, bu kararlar ancak idari yargı mercilerinde dava konusu edilebilir…”
Görüldüğü üzere; şikayet ya da itirazen şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma başvuru yapılması gerektiği, idarenin insiyatifinde alınan iptal kararları için ise kuruma başvuru yapılmayacağı anlaşılmaktadır.
Danıştay Kararı
Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2022/3237 E., 2022/3685 K. sayılı kararında;
“…Dava konusu ihalenin idarece iptal edilmesi, iptal işleminden önce idareye herhangi bir şikâyet başvurusunda bulunulmaması ve iptal kararının şikâyet başvurusu üzerine alınmamış olması nedeniyle Kamu İhale Kurumu’nun itirazen şikâyet başvurusunu inceleme görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idarî başvuru yolu mevcut olmadığından idarî merci tecavüzünden bahsedilemeyecektir…”
olarak belirtilmektedir.
Sonuç
İptal kararı şikayet veya itirazen şikayet başvurusu üzerine alınırsa, dava öncesi Kamu İhale Kurumuna gitmek zorunludur. Diğer durumda doğrudan mahkemeye başvurabilirsiniz.
İhale Akademi Eğitimleri (Online)
İhale Akademi eğitimleriyle güncel, kaliteli ve nitelikli eğitimlere çok uygun fiyatlarla ulaşın, paranızı işinize saklayın…
1) Yeni! Şikayet ve İtirazen Şikayet Mevzuatı Eğitimi