ihalelerde mutat sözleşme nedir? nasıl hazırlanır?
Bu yazımızda kamu ihale mevzuatı çerçevesinde mutat sözleşme nedir? hangi alanlarda hazırlanabilir? ve şartları nelerdir ? konularını inceleyeceğiz
İhalelerde Mutat Sözleşme Nedir?
Türk Dil Kurumuna göre mutat; Alışılmış, alışılan anlamındadır. Dolayısıyla mutat sözleşmeler kelime anlamı olarak, alışılmış sözleşmeler anlamını taşımaktadır.
Kamu ihale mevzuatı açısından mutat sözleşme; İdareler veya özel hukuk kişileri tarafından hazırlanan ve uygulamada yaygın bir şekilde uzun süre kabul görmüş sözleşmeler olarak nitelendirilir. [ads]
* Bu ifade idarelerin ihalelerde kullanmak zorunda olduğu tip sözleşmeleri istediği gibi değiştirilebileceği anlamında değildir. Bu şekilde bir serbestlik idarelere verilmemiştir.
4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelerin yapacağı sözleşmelerde KİK tip sözleşme formatlarını kullanarak yapmaları gerekmektedir. Kanunda öngörülen ve sözleşmelerde bulunması zorunlu hususlardan birinin veya bir kısmının, alınacak hizmetin veya malın niteliğine aykırı olduğu durumlarda mutat sözleşmelerin hazırlanmasına (Kamu İhale Kurumu görüşü de alınarak) imkan tanınmıştır.
İhalelerde Mutat Sözleşme Hangi Alanlarda Hazırlanabilir?
Alışılmış sözleşmeler: Kiralama, finansal kiralama, bakım-onarım, abonelik, danışmanlık gibi alanlarda hazırlanabilir. [ads]
* Yapım işlerinde mutat sözleşmelerin kullanılması uygun görülmemiştir.
Sözleşme Hazırlama Şartları
- Kamu İhale Kurumundan uygunluk görüşü almak
(İhaleye ilişkin tüm bilgiler ve sözleşmenin bir örneği kuruma gönderilir. Kurumca uygun görülen sözleşmeler kullanılabilir.)
2. Kurumdan alınacak görüşün ihale dokümanı hazırlanmadan alınması gerekir[ads]
(Uygunluk verilen sözleşmeler tip sözleşme yerine ihale dokümanı içerisinde isteklilere sunulur.)
3.Mutat sözleşmeler tip sözleşme esaslarına aykırı olmamalıdır.
(İdarelerin Finansal kiralama, kiralama, abonelik, bakım onarım, danışmanlık gibi hizmet alımlarını kolaylaştırmak amacıyla tip sözleşme yerine kurumun onayına müteakip hazırlanan sözleşmeler, tip sözleşme hükümlerine aykırı olmamalıdır.
İhale Akademi Eğitimleri (Online)
1) Kamu İhale , E-Teklif, Metraj ve Yaklaşık Maliyet Kursu
Kursumuzda gerçek bir proje üzerinden uygulamalı; ihale dosyası inceleme, ayrıntılı metraj çıkarma, yaklaşık maliyet tespit etme ve ihalelere teklif hazırlama konularını öğrenebilirsiniz. Ayrıca Kamu İhale Mevzuatı hakkında baştan sona detaylı bilgiler edinerek, yetkinliğinizi arttırabilirsiniz. Piyasada binlerce lira olan bu özel eğitimi sitemize özel fiyattan alın, paranızı işinize saklayın !
⇒Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın ₺ 59,99
2) Yapım İhaleleri Sözleşme Uygulamaları Eğitimi
Kursumuzda yine gerçek bir proje üzerinden uygulamalı; yapım ihaleleri sözleşme aşaması ve sonrasında karşınıza çıkabilecek tüm uygulamalarını (hakediş, fiyat farkı, revize birim fiyat, iş programı, mukayeseli maliyet vb.) anlattık. Kursumuz, şantiye ve ofis çalışmalarında ihale mühendisi, hakediş mühendisi yada teknik ofis mühendisi olarak çalışabilmeniz için size tüm yetkinlikleri sunmaktadır.
⇒Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın ₺ 54,99
3) Yeni Birim Fiyat Tesbiti ve Uygulamaları Eğitimi
Kursumuzda uygulamalı olarak örnekler üzerinden ; yapım İşlerinde Sözleşme ve İhale Kapsamında Fiyatı Bulunmayan İş Kalemlerine ait; Yeni Birim Fiyat Analizi , Özel fiyat analizi ve Paçal Birim Fiyat Analizi oluşturmayı, oluşturulan bu analizlerin fiyatlarını tespit etme konularını, mevzuat ve kurum/yargı kararları doğrultusunda öğrenebilirsiniz.
⇒ Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın ₺ 49,99
4) İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Eğitimi için tıklayın
Kursumuzda A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (inşaat mühendisi) öğretim görevlisinden İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı ile uygulamalarını öğrenebilir, iş hayatınızda önde başlayabilirsiniz. Ayrıca bu kurs İsg sınavlarına hazırlıkta da size rehberlik edecektir.
⇒Eğitime kaydolup hemen başlamak için tıklayın ₺ 36,99
Kurs fiyatları değişkenlik gösterebilir. Whatsapp iletişim hattından, irtibat kurmanız halinde yardımcı olunacaktır.