Hakediş ödemelerinde vergi borcu üst sınırı
HAK SAHİPLERİNE YAPILAN ÖDEMELERDE AMME ALACAK BORCU ÜST SINIRI 2000 TL ‘DEN 5000 TL ‘YE ÇIKARILMIŞTIR.
TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ: A SIRA NO: 1’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: A SIRA NO: 12)
MADDE 1 – 30/6/2007 tarihli ve 26568 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’in Birinci Kısım, İkinci Bölümünün “V. Amme Alacağı Ödenmeden Yapılmayacak İşlemler ile İşlem Yapanların Sorumlulukları” başlıklı bölümünün 2 ve 4 numaralı alt bölümlerinde yer alan “2.000,-” ibareleri “5.000,-” şeklinde değiştirilmiştir.
AÇIKLAMALAR
4734 sayılı Kanun kapsamına giren kurumların, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemeler sırasında vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranılması gerekmektedir.
6183 sayılı Kanunun 22/A maddesinin Maliye Bakanına verdiği “yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu getirme” yetkisine istinaden, Tebliğin bu bölümünün “4/i” alt bölümünde belirlenen alacak türlerinden yine aynı bölümün “4/ii” alt bölümünde belirlenen tutarın üzerinde vadesi geçmiş borcun bulunması halinde, borçlunun talebinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ödenecek tutardan, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgede belirtilen borç tutarını aşmamak üzere kesinti yapılarak ilgili tahsil dairesi hesabına aktarılması zorunluluğu getirilmiştir.
Maliye Bakanlığına bağlı birden fazla tahsil dairesine borcun bulunması durumunda, kesinti tutarı vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgeyi düzenleyen tahsil dairesinin hesabına aktarılacaktır.
Kesinti tutarının aktarıldığı tahsil dairesi, bu tutarın hak sahibinin borçlarına mahsup edilmesini sağlayacaktır. Kesinti tutarının tahsil dairelerine olan borç toplamından az olması halinde, kesinti tutarı tahsil daireleri arasında garameten taksim edilecektir.
Diğer taraftan, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranılmasını gerektiren ödemelere ilişkin olarak işçi ücreti alacakları hariç olmak üzere, hak sahibi tarafından yapılacak her türlü devir, temlik ve el değiştirme, tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcu karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra kalan kısım üzerinde hüküm ifade edecektir.
Dolayısıyla, hak sahipleri tarafından söz konusu ödemelere ilişkin olarak devir, temlik ve el değiştirme işlemi yapılmış olsa dahi ödenecek tutardan borç tutarı kadar kesinti yapılarak ilgili tahsil dairesi hesabına aktarılacaktır.
Ayrıca, kurum ve kuruluşlarca hak sahiplerine yapılacak ödemeden diğer kamu idarelerinin alacaklarına karşılık da kesinti yapılması gereken hallerde, kesinti tutarı tahsil daireleri ile diğer kamu idareleri arasında garameten taksim edilerek tahsil dairelerine ve ilgili idareye aktarılacaktır.
Öte yandan, kurum ve kuruluşlarca hak sahiplerine ödenecek tutar üzerine 2004 sayılı Kanun veya 6183 sayılı Kanuna göre haciz tatbik edilmiş olması halinde, hacze konu tutar düşüldükten sonra kalan tutar, kesintiye esas tutar olarak dikkate alınacaktır. Ancak, yapılacak ödemelerden kesinti yoluyla tahsil dairelerine aktarım yapılacak olması, amme alacağının takibine engel teşkil etmemektedir.
*Özetle; kamu idarelerinin hak sahiplerine hakediş ödemeleri sırasında vergi borcu yoktur sorgulaması yapması ve 2000 TL üstünde borç çıkması halinde hak sahibinden kesinti yaptıktan sonra ödeme yapması gerekiyordu. Bu tebliğ ile sınır 5000 TL ‘ye çıkarılmıştır.
İlgililere duyurulur.
Tebliğe ulaşmak için tıklayın
1- Yeni Birim Fiyat Tesbiti ve Uygulamaları Eğitimi için tıklayın
Yapım işlerinde birim fiyat analizi yapmayı öğrenin
🎓 5 saat uzunluğunda hazır video içeriği
📓 12 indirilebilir kaynak
⌚ Ömür boyu erişim
📺 Mobil ve TV’den erişim
✅ Bitirme sertifikası
2- Kamu İhale , E-Teklif, Metraj ve Yaklaşık Maliyet Kursu için tıklayın
Yapım ihalelerine kolayca katılın
🎓 10 saat uzunluğunda hazır video içeriği
📓 64 indirilebilir kaynak
⌚ Ömür boyu erişim
📺 Mobil ve TV’den erişim
✅ Bitirme sertifikası
3- Yapım İhaleleri Sözleşme Uygulamaları Eğitimi için tıklayın
Yapım işlerinde tüm uygulamaları öğrenin (hakediş, fiyat farkı, mukayeseli keşif…)
🎓 7 saat uzunluğunda hazır video içeriği
📓 17 indirilebilir kaynak
⌚ Ömür boyu erişim
📺 Mobil ve TV’den erişim
✅ Bitirme sertifikası
4- İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Eğitimi için tıklayın
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (inşaat mühendisi) öğretim görevlisinden İSG öğrenin
🎓 13 saat uzunluğunda hazır video içeriği
📓 3 indirilebilir kaynak
⌚ Ömür boyu erişim
📺 Mobil ve TV’den erişim
✅ Bitirme sertifikası